Lisa Håkansson om Aktivitus kurs i effektiv löpteknik.

lisa hJag är ingen löpfantast, springer helst inte alls faktiskt. Men ändå så är jag därute med löpskorna på fötterna och tar mig fram i oren gång (dvs försöker att springa men har alltid en fot i marken). Men med hundkoppel i ena handen, karta i den andra och så i skogen, då är det faktiskt helt ok. För att få lite inspiration till vinterns löp-pass anmälde jag och min löpkollega Albertina oss till Aktivitus kurs i effektiv löpteknik. Kul med lite nytt att tänka på, även om jag helst springer i skogen så blir det ju en och annan kilometer på slät mark och så klart vill man ju springa så effektivt som möjligt. En brokig skara dök upp på kaserngården i Kviberg en kylslagen novemberdag. Alla med olika mål och blandad erfarenhet, från BMX cyklist till längdåkare och såklart en och annan triathlet. Ute på kaserngården fick vi visa upp våra grundförutsättningar, tyckte alla sprang så stiligt men tänk vad mycket som vi ändå fick lärt oss under dagen. Vi filmades nämligen på morgonen och sedan filmades vi en gång till när dagen var slut och det var kul att få se skillnaden och även att få se sig själv springa och samtidigt få konstruktiv kritik och tips. Trots att löpning känns som ganska enkel transportform i jämförelse med till exempel en rank kajak eller tekniska utförskörningar på MTB så finns det för de flesta en del teknik att fila på. Vi fick många användbara tips att ta med oss på långpassen, eller att lägga in på uppvärmningen eller nerjoggingen (för de som ägnar tid åt sådant…). Emma Belforth och Tina Åström hade koll på läget och alla fick olika saker att träna på. Det finns så mycket att läsa om hur man “skall” springa men att få personliga tips är helt klart lättare att tillämpa. Vi fick även springa lite i backar och tränade på tekniken även där, bra att vi fick tid till det, för det är ju som tur är sällan man springer helt platt. Jag har inte utvärderat rent tidsmässigt men det känns som att om man springer som man skall så är det också jobbigare, så antagligen går det även snabbare… och kul att få nått att tänka på när man springer “transportsträckor”. Tack Emma och Tina på Aktivitus för en bra och inspirerande dag! Lisa Håkansson Göteborg